Kilupirukas

IMG_2972
Ehk iga lapse lemmik kilu pirukas.

Anna-Liisa kilu ei söö, see on lihtsalt üks nendest asjadest mida sa mitte kunagi ei proovi aga tead, et ei taha, igalühel on midagi sellist. Seda enam oli ta üllatunud kui kohvikus selgus, et kõik ülejäänud inimesed söövad ja kiidavad. Isegi lapsed, seega sarkastiline tiitel “iga lapse lemmik kilu pirukas” ei olnudki enam nii sarkastiline.

Kui ma seda retsepti kunagi nägin teadsin kohe, et tulemus on hea. See on taaskord üks lihtne ja kiire pala millega ei saa mööda panna.

500g pärmi lehttaigen 
100g puhastatud kilu 
roheline sibul
4 keedetud muna
3 muna
400ml 35% koor
tšilli helbed
till

Antud kogustest saab valmistada ühe suure plaadi piruka või nagu meie oleme teinud kaks kitsast vormi pirukat, sellisel juhul jääb piruka põhja tekstuur parem ning on rohkem mõnusat ääre osa ja üleüldine toidu välimus näib parem.
Alusta tagna lahti rullimisega, aseta see vormidesse või ahjuplaadile. Põhjale puista rohelist sibulat nii, et see oleks enamvähem ühtlaselt jaotunud. Kui hooaeg on selline, et ei ole väljast võtta rohelist sibulat (ehk 3/4 aastast), siis on ideaalseks alternatiiviks porrusibula valge osa. Järgmiseks lisa pirukale keedumuna kuubikud ja tšillihelbed. Selle kohta ütleks nii, et “Tunne oma tšillit.” Iga tšilli on erinev ja keeruline on täpset mõõtu anda. Meie kasutame Türgist toodud helbeid. Klopi toored munad lahti ja sega koore hulka. Kindlasti tasub kasutada rammusat koort, sest see annab igale pirukale tummisema, pehmema tekstuuri. Laota tükeldatud kilu pirukale ning kalla üle koore ja muna seguga. Viimaseks kata pirukas värske tilliga.

Küpseta 200°C kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni muna ja koor on hüübinud ning piruka servad kuldpruunid.

PS: Suvel aiast korjatud tilli saab ideaalselt säilitada “värskena” plastik karbis sügavkülmas, et seda vajalik kogus iga kell võtta.

Lihtne!

Tiia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *