Manhattani juustukook

Manhattani juustukook

Järgmine retsept on kirja pandud Teelele, kuid sobib suurepäraselt ka kõigile teistele kes peavad mingil põhjusel eelmisel õhtul järgmise päeva kooki küpsetama, kõigile kes ei taha hommikul vara ärgata ja kõigile kes taluvad laktoosi ning ülihäid maitseid. Minu, mu mamma ja mu Ermo lemmik mitte liiga magus magustoit – juustukook.

150g digestiiv küpsised
50g või

Kui sul on kodus keegi kes niisama näiteks teleka ees vedeleb, siis saad teda hästi rakendada küpsise purustajana, et ise tegeleda koogi järgmise kihiga. Küpsis peaks olema nii pudi kui võimalik. Sulata või ja sega purustatud küpsistega. Suru segu lahtikäiva koogivormi küpsetuspaberiga kaetud põhja. Ideaalse ja ühtlase põhja saad supilusikaga siludes.

400g toorjuust
2 muna
100g suhkur
1tl vanillisuhkur

Mikserda kergelt toasoe toorjuust kuni see muutub kreemiseks. Lisa lahti klopitud muna ja suhkrute segu. Jätka keskmisel kiirusel mikserdamist kuni tekib täiesti ühlane segu ja vala see küpsise põhjale. Küpseta eelkuumutatud ahjus 175°C juures umbes 30 minutit, kuni täidis on enamvähem hüübinud ja kergelt võbelev.

Ja siin üks oluline nipp mis on juustukookide elu-ilu päästja : Küpsetamise ajaks pane ahju kauss veega, nii ei hakka kook pealt pragunema.

Võta kook ahjust ja lase sellel mõni aeg jahtuda. Tõsta ahju temperatuuriks 220°C. 

300g hapukoor 
3sl suhkur
0,5tl vanillisuhkur

Sega korralikult kokku hapukoor ja suhkrud ning vala see veidi jahtunud koogile. Küpseta veel umbes 5 minutit. Keera ahju kuumus kinni ja lase koogil (võimaluse korral) avatud uksega ahjus jahtuda. Jahuta kook täielikult toatemperatuuril. Koogi pind jääb lumivalge ja täiesti sile, juhul kui sa kogemata pajakinnast sellele ei kukuta. Mina olen seda terve öö veel külmkapis hoidnud, et järgmisel päeval serveerida.

värsked marjad
värske piparmünt
šokolaad

Sulata mõni tükk šokolaadi ja nirista see koogile, kaunista marjade ja piparmündi lehtedega.

PS: Ka piparmünti saab hästi säilitada sügavkülmas, et seda talvisel ajal näiteks kookide kaunistamiseks ja toidu maitsestamiseks kasutada.

Anna-Liisa

Suvine marjakokteil

Agnes kiitis heaks ja sõi kõik rekvisiidid ära.

Meil on hullupööra vedanud, sest ühes meie naabertalus kasvatatakse mustikaid, teises vaarikaid, kolmandas korjatakse mett ning meil endal kasvavad imeheade viljadega õunapuud. Enne kui ma noaga blenderi põhja augu lõikasin jõudsin kokku segada piimakokteili mis on minumeelest ideaalne vahepala või värskendav magustoit.

50g mustikad 
50g vaarikad
1/2 õun
1spl mesi 
250ml piim

Kogu kraam blenderisse ja korralikult vurrama. Ärge noaga tihendi vahel surkige. Kaunistuseks võib lisada näiteks piparmündi oksa ja marju. Lihtne!

Anna-Liisa

Kilupirukas

IMG_2972
Ehk iga lapse lemmik kilu pirukas.

Anna-Liisa kilu ei söö, see on lihtsalt üks nendest asjadest mida sa mitte kunagi ei proovi aga tead, et ei taha, igalühel on midagi sellist. Seda enam oli ta üllatunud kui kohvikus selgus, et kõik ülejäänud inimesed söövad ja kiidavad. Isegi lapsed, seega sarkastiline tiitel “iga lapse lemmik kilu pirukas” ei olnudki enam nii sarkastiline.

Kui ma seda retsepti kunagi nägin teadsin kohe, et tulemus on hea. See on taaskord üks lihtne ja kiire pala millega ei saa mööda panna.

500g pärmi lehttaigen 
100g puhastatud kilu 
roheline sibul
4 keedetud muna
3 muna
400ml 35% koor
tšilli helbed
till

Antud kogustest saab valmistada ühe suure plaadi piruka või nagu meie oleme teinud kaks kitsast vormi pirukat, sellisel juhul jääb piruka põhja tekstuur parem ning on rohkem mõnusat ääre osa ja üleüldine toidu välimus näib parem.
Alusta tagna lahti rullimisega, aseta see vormidesse või ahjuplaadile. Põhjale puista rohelist sibulat nii, et see oleks enamvähem ühtlaselt jaotunud. Kui hooaeg on selline, et ei ole väljast võtta rohelist sibulat (ehk 3/4 aastast), siis on ideaalseks alternatiiviks porrusibula valge osa. Järgmiseks lisa pirukale keedumuna kuubikud ja tšillihelbed. Selle kohta ütleks nii, et “Tunne oma tšillit.” Iga tšilli on erinev ja keeruline on täpset mõõtu anda. Meie kasutame Türgist toodud helbeid. Klopi toored munad lahti ja sega koore hulka. Kindlasti tasub kasutada rammusat koort, sest see annab igale pirukale tummisema, pehmema tekstuuri. Laota tükeldatud kilu pirukale ning kalla üle koore ja muna seguga. Viimaseks kata pirukas värske tilliga.

Küpseta 200°C kraadises ahjus umbes 25-30 minutit, kuni muna ja koor on hüübinud ning piruka servad kuldpruunid.

PS: Suvel aiast korjatud tilli saab ideaalselt säilitada “värskena” plastik karbis sügavkülmas, et seda vajalik kogus iga kell võtta.

Lihtne!

Tiia

 

Šokolaadi-pähklikook (gluteeni vaba)

IMG_3370
Ehk “rõvedalt hea šokolaadi kook” nagu Tene selle kord tituleeris.

Meie blogi esimeseks palaks valisin ma koogi mis on mulle endale väga südame lähedane ja mida ma olen Pohvikusse korduvalt valmistanud. Nimelt, selleks ajaks kui ma esimest korda elus tundsin vajadust ise küpsetada ei olnud mul veel kodus miksrit ja te ei kujuta ette kui keeruline on leida retsepti milles miski ei vaja vahustamist (või öö jagu külmas tahenemist). See on minu versioon esialgsest Prantsuse šokolaadikoogist.

Tegemist on absoluutselt lollikindla lihtsa retseptiga. Kiirel tegutsemisel valmib kõigest poole tunniga, näiteks kui esimesele koogile on ununenud munad taignasse segamata ja kook 45 minutit enne kohviku avamist ikka ahjus mullitab, siis see šokolaadi kook on päeva päästja. Tõesti sündinud lugu. Kindel külaliste lemmik! 

200g või
200g tume šokolaad
150g suhkur
4 muna
1,5spl riisijahu
100g maapähklid

Esimeseks sulata vesivannil või. Seejärel lisa potti šokolaad, mina olen omavahel šokolaade miksinud – kolmveerand osa 70% tumedat ja veerand osa 56% Bitterit aga see on minu kiiks ja tegelikult mitte vajalik. Viimaseks sulata või ja šokolaadi segus suhkur. Tõsta pott tulelt ja lase veidi jahtuda. Peene joana lisa lahti klopitud munad jahtunud taignale, samal ajal segades, et muna tükki ei läheks. Sõelu segule riisijahu ja lisa purustatud pähklid. Sega hoolikalt läbi ning vala lahti käivasse koogi vormi. Küpseta eelkuumutatud ahjus 200°kraadi juures 20 minutit.

Kook peaks jääma pealt krõbe ja seest veidi niiske.

Kuna tegemist on päris intensiivse tegelasega, siis vajab see kindlasti juurde midagi neutraliseerivat, ideaalselt sobib näiteks jäätis. Kohvikus serveerime aga koos toorjuustu kreemiga.

50g toorjuust
1,5spl suhkur
1dl 35%koor
0,5tl vanilli suhkur

Mikserda (olen saanud nüüdseks miksri) toorjuustu kuni see muutuks pehmemaks, lisa sellele suhkrud ja peene joana koor. Vahusta alguses aeglasemalt, siis kiiremini kuni konsistents on mõnusalt kreemine. Õige hetke peab ära tabama, et mitte üle töötada.

Kaunistamiseks kasutame riivitud šokolaadi ja mandli laastusid. Lihtne !

Anna-Liisa