banaan ja mustikas

banaan ja mustikas2

12 koogikest

3 tk banaan
100 g sulatatud või
2 tk muna
100 g mandlijahu
80 g riisijahu
1,5 tl küpsetuspulber
kahe peoga kultuurmustikad

Valmistamine: purusta kahvliga küpsed banaanid, alusta mikserdamist ja lisa juurde muna ning sulatatud jahtunud või, mikserda kuni segu on ühtlane ja õhuline. Sõelu juurde jahud ning küpsetuspulber ja sega veel võimalikult vähe kuni jahu on segunenud ja tekib voolav tainas. Sega veel juurde mustikad või mõned muud marjad vastavalt eelistusele.
Tõsta igasse standard muffini vormi kaks supilusikat segu ja küpseta 180°C kraadiga umbes 20-25 minutit.

kookos ja laim

kookos plus laim

neljale

tarretis:
320 ml täisrasvane kookospiim
2 spl mesi
1 tl vanilje suhkur
1 tl želatiini pulber
0,5 laimi mahl

kate:
1 tk purustatut digestiiv küpsis
4 tk maasikas
mündi lehed
laimi tükid

Vala külm kookospiim paksupõhjalisse kastrulisse ning lisa želatiini pulber, lase sellel 5+ minutit seista, et želatiin paisuks. Aseta kastrul pliidile, keskmisele kuumusele. Sega kohe juurde ka mesi, vanilje suhkur ja laimimahl. Kuumuta ja sega kuni kõik on ühtlaselt sulanud. Vala võrdselt nelja väikesesse ramekini või tassi.

KÕIK! Jah, täpselt nii lihtne see oligi.

Lase täielikult jahtuda, kata anumad toidukilega ning jäta külmkappi vähemalt neljaks tunniks, parim kui üle öö, et tekiks pehme tarrend.

Kattematerjal lisa vahetult enne serveerimist.

valge šokolaad ja mascarpone

IMG_20180514_110205_592

26cm alt lahtisele vormile

Põhi:

180 g jahu (sõelutud)
1.5 spl tuhksuhkur (sõelutud)
100 g või (külm)
1 tl vanilje ekstrakt või kvaliteetne vanilje suhkur
2 muna kollast
2,5 spl jääkülm vesi

Täidis:

300 g mascarpone
250 g valge šokolaad
240 ml 35% koor

Kate:

erinevad marjad või puuviljad

Valmistamine: 

Tarti taigna valmistamiseks sõelu kuivained ning näpi need kiiresti kokku külma võiga, kes nõusid viitsib pesta võib siin kasutada blenderit. Tekkinud puru sisse tee väike süvend ja vala munakollased ning sega kahvliga kokku, lisa vesi ja sõtku kuni tekib kena ühtlane tainas. See ei vaja palju töötlemist, nii et ära liiga palju sellega sehkenda. Mässi see kilesse ning jäta külmkapi umbes tunniks puhkama.

Rulli taigen lahti, kõige vähem jändamist on mul seda kahe küpsetuspaberi vahel tehes, ning kata tarti vorm nii, et ääred oleksid ühtlased. Tee kahvliga põhjale mõned täkked ja kata vorm küpsetuspaberiga ning täida küpsetus “pärlitega”. Siin kohal ütlen ma nii, et nende pärlite soetamine oli üks mu paljudest täiesti mõttetutest ostudest, sest sama hea (ja kordades-kordades odavama) töö teevad ära kuivatatud oad. Võib kasutada ka riisi, pastat vms kuivainet millega vorm täita.

Küpseta 180 kraadi juures umbes 15 minutit, eemalda vormist oad ja küpsetuspaber ning jätka küpsetamist veel umbes 10 minutit või kuni põhi on kuiv ja kuldpruun. Nüüd sul peaks olema üks kaunis pirukapõhi, jäta see jahtuma.

Täidise valmistamiseks sulata kuumusekindlas kausis, vesivannil mascarpone ja valge šokolaad. Jällegi ära seal üle tööta, kui kõik on enamvähem sulanud tõsta kauss tulelt ja sega ühtlaseks ning jahuta umbes toa temperatuurini. Vahusta koor ning sega see lusika täie kaupa šokolaadi segule. Vala see koogi põhjale ning jäta üle öö külmkappi tahenema. Kata kook erinevate hooaja marjadega enne serveerimist. Kook peaks jääma eriti kreemine ja õhuline.